1. Menghabiskan nilai kad telefon pra-bayar untuk berbual dengan ‘kekasih’ sedngkan wang membelinya daripada kiriman ibu bapa anda.

2. Rela menunggu berjam-jam, dalam hujan pula, untuk melihat gadis yang anda ‘cintai’ melintas jalan sedangkan anda solat secara ekspres (kurang 2 minit untuk 4 rakaat) atau tidak solat langsung!

3. Memarahi bahkan sanggup menampar adik anda yang tersilap cakap sebaliknya mampu tersenyum sekalipun dimaki hamun atau dihina oleh wanita yang anda minati.

4.Sanggup membaca novel cinta yang beratus-ratus muka surat dalam tempoh sehari, padahal tidak pernah membaca al-Quran walaupun satu muka surat setahun.

5. Asyik terkenang wajah kekasihnya yang baru seminit berpisah dengannya tetapi tidak terkenang pula wajah ibu yang telah berbulan-bulan tidak ditemui.

6. Susah hati jika tidak menerima surat, e-mail atau SMS daripada orang yang anda cintai sebaliknya anda tahu bahwa anda sendiri tidak mengirim berita, menelefon atau memberi SMS kepada bapa anda di kampung.

7. Memakai pakaian yang sehabis cantik untuk dating dengan kekasih sebaliknya hanya memakai singlet atau tidak berbaju langsung ketika menunaikan solat.

8. Lebih banyak mengucapkan kalimah ‘I Love You’ berbanding kalimah zikir seperti: Subhanallah, Alhamdulillah dan Allahu Akbar!

Dari buku ‘Tentang Cinta’ written by Pahrol Md Joui.

Advertisements